Miten pilata avioliitto?

Miten pilata avioliitto ?

Elokuva ”21 tapaa pilata avioliitto” on yksi tämän talven puheenvuoro avioliiton puolesta. Elokuva on komedia, jossa avioliittoon liittyviä kliseiden kautta ja niitä kärjistäen löydetään huumoria. Näin voidaan käsitellä arjen parisuhdetodellisuudessa olevia kipeitäkin asioita.

Elokuva on elokuva ja siinä joudutaan tekemään yksinkertaistuksia ja pelkistyksiä.

Elokuvan näkökulma on kyyninen: avioliitto on tuomittu epäonnistumaan jo lähtökohdissaan. Päähenkilö on avioliittotutkija, joka haastattelee häitään viettäviä pariskuntia. Lopulta näyttää , että kaikki he eroavat. Elokuva tuo esiin joitakin yleisiä ja tuhoisia käyttäytymismalleja. Samalla elokuvan päähenkilön kautta katsotaan omien vanhempien avioliiton vaikutusta siihen, miten itse suhtautuu ja mieltää avioliittoon. Peilinä on samassa talossa asuva hyvin ikääntynyt pariskunta, joka lienee ollut naimisissa on 50 vuotta tai enemmän.

Elokuva on avioliitto myönteinen siinä mielessä, että se paljastaa avioliiton tuhoisia käyttäytymismalleja. Elokuva ei tuo esiin, miten aviosuhdetta tulisi hoitaa, että se kestäisi elämän loppuun asti. Jo näidenkin tuovien käyttäytymismallien tiedostaminen, vastuunsa ottaminen niistä ja niiden muuttaminen vie monta pykälää eteenpäin.

Hääkellojen soidessa samalla soivat kukin omien lapsuuden ja nuoruuden traumojen kellot, ehkä jo edellisen sukupolven traumojen kellot. Niihin me olemme sidotut. Irti on mahdollista päästä menemällä itseensä ja tiedostamalla niitä. Tämä on kipeä tie. On paljon helpompi projisoida ne puolisoon ja vastuutta hänet omista ahdistuksistani. Käyttää puolisoa omien ahdistusteni säätelyvälineenä. ja on surullista, Jos toinen suostuu toisen ahdistuksen säätelijäksi. Myötätunto auttaa, ei olla toisen ahdistuksen säätelijä.

Suurimpia ongelmia on uskallanko avata itseni toiselle – kertoa tunteeni, toiveeni unelmani

vain suojaanko itseni – rakennan muurin ympärilleni

naiset haluavat, että miehet muuttuvat; miehet eivät halua naisten muuttuvan ja todellisuudessa naiset muuttuvat ja miehet eivät muutu.

parisuhteen kriisi on merkki siitä, että vanhat toimintamallit/ tavat ilmaista rakkautta ja ratkoa konflikteja eivät enää toimin, on aika etsiä uusia tapoja elää yhdessä.

ratkaisuna tässä on erillisyys. ilman erillisyyttä ajaudutaan eroon; erillisyys on vastuun ottamista

Jouko Vesala