Varaa aikaa tärkeälle

Varaa aikaa tärkeälle – lapsille ja läheisille!

”Aika on rahaa” – sanotaan. Niinpä, elämämme päivät ovat määrätyt, joten ei ole yhdentekevää miten käytämme aikamme. Jokapäiväisillä valinnoilla vaikutamme siihen, minkälainen kokonaisuus elämästämme muodostuu. Voimmeko päiviemme päättyessä todeta, että olemme käyttäneet aikamme juuri siihen, minkä olemme nähneet tärkeäksi elämässä?

Jos ajatellaan, että nukkuminen, työ ja opiskelu vievät noin kaksi kolmasosaa vuorokaudesta. Se, mihin erityisesti pystymme vaikuttamaan on, miten käytämme jäljelle jäävän kolmanneksen vuorokaudesta? Kuinka ison palasen siitä haukkaavat televisio tai tietokone, kotityöt, liikunta, harrastukset, ystävät tai perhe? Vai viekö työ tai opiskelut kenties tästäkin osiosta osan?

Elämän ruuhkavuosia elävälle ajankäytön suunnittelu ja hallitseminen on erityisen tärkeää. Tällöin on monta tahoa, jotka kaikki vaativat osansa asianomaisen ajasta ja välillä voi tuntua, että vuorokauden tuntimäärät eivät tahdo riittää kaiken tarpeellisen tekemiseen! On ymmärrettävää, että esimerkiksi yrittäjän päivät ovat täysiä työstä, koska leipä on kiinni omasta panoksesta ja työvoiman palkkaaminen on kallista. On myös ymmärrettävää, että osan ajasta vievät kotityöt eikä liikuntaakaan voi unohtaa. Toisaalta, lasten kanssa vietettyä aikaa ei koskaan ole liikaa.

Kun ihmisiltä kysyy, mitkä ovat heidän tärkeimpiä arvoja elämässä, lähes kaikki vastaavat, että perhe tai läheiset ihmissuhteet. Perheen jälkeen tulee yleensä työ, terveys jne. Miksi on kuitenkin niin, että moni tämän päivän lapsista potee aikuisen ikävää? Miksi lapset ja nuoret valittavat, että aikuisilla ei ole aikaa heille? Muistan jonkun nyt jo aikuisen kertoneen, että hän muistaa äidistään lähinnä tämän selän, koska äiti oli aina niin kiireinen kotitöissä. Joku puolestaan on kertonut, että vanhempi oli kyllä paikalla, muttei läsnä. Myös parisuhteessa moni kokee yksinäisyyttä ja sitä, ettei ole tärkeä toiselle, kun ajan vievät työ, harrastukset tai muut askareet.

Kun aika on kortilla, asioita on laitettava tärkeysjärjestykseen ja on tehtävä valintoja. ”Kerro minulle mihin käytät aikasi, niin minä kerron mitkä ovat arvosi!” Sanonnalla on totuudenperää, koska eikö ole niin, että tärkeille asioille löytyy aina aikaa! Jos aikaa ei tahdo olla, sille raivataan sitä. Jos perhe on minulle tärkeä, tarkoittaa se, että luovun joistakin menoistani ja varaan arjessa aikaani rakkailleni. Lapset esimerkiksi tarvitsevat vanhemman, jolla on aikaa ja halua kiinnostua lapsen jutuista.

Ehdotankin meille kaikille ajankäyttömme tarkistamista ja päivittämistä. Kysy itseltäsi, mihin minä käytän kallista aikaani? Mitä ajankäytön valintani kertovat arvoistani? Elänkö arvojeni mukaisesti, vai pitäisikö minun tehdä remonttia aikani käytössä, jotta se vastaisi paremmin sitä, mitä pidän tärkeänä elämässä?  Kun välillä päivittämme tilannettamme, voimme varmemmin päiviemme lopulla todeta käyttäneemme aikamme juuri niihin asioihin mihin halusimme.

Minna Matilainen