Aika on iloita, aika surra

                      AIKA ON ILOITA, AIKA SURRA

                     

Vuosi on vaihtunut. On tehty sekä työelämää että henkilökohtaista elämää koskevia tilinpäätöksiä. Tulokset vaihtelevat positiivisesta negatiiviseen. Monille vuosi on sisältänyt paljon hyviä päiviä. Mukaan on mahtunut iloisia yllätyksiäkin. Siellä missä päädytään miinusmerkkiseen tulokseen havaitaan ettei elämä tai työ kulkenut toivottuun suuntaan. Jokin meni vikaan, toisin kuin ennakkosuunnitelmissa oli ajateltu. Syiden ja seurausten pohtimisen jälkeen etsitään uusia keinoja toivottuun tulokseen pääsemiseksi. Samalla voidaan tarkistella tavoitteidenkin realistisuutta.

 

Olen miettinyt ihmisen mahdollisuuksia hallita elämäänsä. Viime vuosina käsitettä on viljelty erityisesti puhuttaessa jaksamisesta, terveydestä ja työhyvinvoinnista. Vuodet sairaalateologin työssä somaattisten ja psykiatristen potilaiden parissa avasivat silmäni näkemään miten hauras ja haavoittuva on ihmiselämä. Pieni hetki voi muuttaa kaiken. Silloin kaikki asiat tuntuvat menevän ylösalaisin. Elämän mukanaan tuomissa rajuissa yllätyksissä näyttäytyy todeksi Murphyn laki, jonka mukaan vaikeuksilla on taipumus kasautua.

 

Tällaisissa maisemissa olen itse tarponut menneen vuoden. Nyt näen ettei tilinpäätös ollut huono, mutta yllättävä se oli. Elämä viskoo luopumisiin toinen toisensa jälkeen – suuriin haasteisiin joihin ei ole voinut varautua. Jossain vaiheessa voi tulla hyvin tyhjä olo. Minuun se vaikutti niin että aloin nähdä sanomalehdistä vain ikäviä uutisia kuten resurssien alasajoa yt-neuvotteluissa, onnettomuuksia, murhia, tappoja jne. Luovuin lehtien selaamisesta löydettyäni antoisia kirjoja, musiikkia ja hyviä TV-ohjelmia. Voimaantumisen myötä palasin uudelleen aamuperinteeseen eli kahvikuppiin ja päivän lehteen. Tuossa vaiheessa huomasin ilokseni runsaasti myönteisiäkin otsikoita ja juttuja niiden alla. Noissa uutisissa kerrottiin päättäjien heräämisestä lasten, aikuisten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseen. Varhaiseen puuttumiseen on löydetty resursseja ja kehitetty luovasti uusia tukitoimia. Sama pyrkimys näkyi myös järjestöjen tarjoamissa palveluissa. Luetteloa voisi jatkaa.

 

Iloisiin uutisiin kuuluu tieto, että nuorissa on yhä enemmän heitä, jotka ovat miettineet omaa suhdettaan päihteiden käyttöön. Monet ovat valinneet alkoholittoman linjan. Aktiivisella tiedottamisella alkoholin haittavaikutuksista on ollut vaikutusta sekä nuorten että aikuisten tottumuksiin. Etelä-Suomen sanomien syrjähyppyjä koskevan nettikyselyn perusteella tuli viestiä siitä, että alle 25-vuotiaiden kohdalla pettämisen raja oli selvästi tiukempi kuin 25-40-vuotiailla. Tulosta voisi tulkita moneen suuntaan. Suhteen alkuvaiheessa on tunnetta ja tahtoa sitoutumiseen. Yhteisestä hyvästä huolehditaan. Käytännössä tämä näkyy työssäni sillä tavoin, että nuoret aikuiset ottavat yhteyttä yhä herkemmin. He hakevat ammattiapua solmujensa avaamiseen. Heillä on rohkeutta havaita suhteen huonontumisen merkkejä. He lähestyvät puhelimitse tai sähköpostin kautta. Moni on surffaillut netissä etsimässä tietoa, joka veisi ongelmissa eteenpäin. Erityisesti ilahduttaa se, että nuoret miehet ovat aloitteellisia ja sitoutuvat työskentelemään suhteensa hyväksi. Median myönteinen vaikutus on osaltaan madaltanut kynnyksiä. Enää ei ole tarpeen pitää kiinni periaatteesta, että omat asiat on selvitettävä kotona.

 

Ihmisten elämäntarinat kertovat siitä miten pienikin hyvä muisto voi olla ratkaiseva selviytymisen kannalta. Rosoisestakin historiasta löytyy muisto joka rohkaisee. Varsinaista syvähoitoa voi saada hyvien hetkien muistamisesta vaikkapa niistä kertovien valokuvien äärellä.

 

Hanna-Liisa Konttinen, perheneuvoja