Huolletaanhan autojakin!

Huolletaanhan autojakin! Avioliittoleiri on parisuhteen huoltopaikka!

Olin siippani kanssa kesällä viisipäiväisellä avioliittoleirillä huoltamassa suhdettamme. Meitä oli siellä noin kaksikymmentä pariskuntaa lapsineen. Lapsille oli järjestetty aikuisten ohjelman ajaksi omaa ohjelmaa: alle kouluikäisille oli omat hoitajat ja leikkihetket ja kouluikäiset olivat erityisenä ryhmänään ohjaajien järjestäessä yhteispelejä ja muuta mukavaa. Me pariskunnat kokoonnuimme yhteen kerran aamu- ja iltapäivällä. Lounaan jälkeen oli pari tuntia vapaata ja illat päättyivät saunomisen ja uinnin mahdollisuuteen. Muutamana iltana oli perheiden yhteistä pientä iltaohjelmaa.

Aikuisten ohjelmassa yksi kolmesta vetäjäpariskunnasta aina ensin alusti jostakin aiheesta, minkä jälkeen hajaannuttiin jatkamaan teeman käsittelyä joko oman puolison kanssa, pienryhmässä tai sekä että. Kenenkään ei ollut pakko puhua ja neljän parin muodostaman pienryhmän sääntöön kuului luottamuksellisuus sekä se, että toisten asioita ei aleta oikomaan, vaan jokainen kertoo vain omasta kokemuksestaan. Koko leiriin sisältyi tietty anonyymius ja vetäjät sanoivat heti aluksi, että täällä emme kysele toistemme ammatteja.

Käsiteltävät aiheet liittyivät parisuhteen jokapäiväiseen elämään kuten vuorovaikutus, tunteet, riidat, seksuaalisuus ja vanhemmuus. Alussa pohdittiin oman suhteen vahvuuksia, uhkia, heikkouksia ja mahdollisuuksia. Leirin lopussa kukin pari mietti tahollaan, mitä konkreettista aikoo lähteä tekemään saavuttaakseen yhä tyydyttävämmän parisuhteen.

Avioliittoleirit tai -kurssit ovat oiva tapa huoltaa elämän tärkeintä ihmissuhdetta! Aivan kuten autotkin tarvitsevat huoltoa tietyin määräajoin, jotta ne pysyisivät hyvässä ajokunnossa, niin myös parisuhdetta on tarpeen hoitaa ja huoltaa, jotta elämä olisi riittävän tyydyttävää molemmille! Hyvä kuljettaja pitää autonsa kunnossa: vaihtaa öljyt tiettyjen kilometrien jälkeen, hoitaa alkavat ruostevauriot ajoissa, korjaa viat ja katsastaa eli tarkistuttaa auton kunnon vuosittain. Auton huoltamisesta voisimme ottaa oppia, sillä moni näyttää hoitavan autonsa paremmin kuin tärkeimmän ihmissuhteensa!

Akuutissa kriisissä ei avioliittoleirille kannata lähteä, silloin yksilöity apu on parempi vaihtoehto. Jos suhde ei kuitenkaan ole aivan ”kiikun-kaakun”, leireistä ja kursseista saa hyvää evästä ja välineitä parisuhteen ”viidakossa” elämiseen ja oman suhteensa tilan katsastamiseen. Parisuhdeleirejä ja kursseja on tarjolla hyvin erilaisia ja pituisia, joten varmasti jokainen voi löytää sen itselle sopivimman. Vertaisryhmien voima on osoittaa, ettei ole yksin, vaan monilla pareilla on hyvin samantyyppisiä kysymyksiä ja huolia – ja toisaalta nähdä se, että tilanteille voidaan tehdä jotakin. Parisuhdetta voi parantaa ja huoltaa! Suosittelen!

 

Minna Matilainen