Olen kuullut työssäni monta ihmisen kokoista tarinaa. Ne ovat olleet hyvin erilaisia, usein moniäänisesti kerrottuja. Jokaiseen sisäiseen tarinaa liittyy ainutlaatuisuus. Elämässä kohtaamme monenlaisia käännekohtia. Joskus elämän muutokset asettavat suuria vaatimuksia. Ikävyyksistä huolimatta ihmisellä on merkitys: haavoittuneena, pohtivana, äänekkäänä tai vaitonaisena. Vaikeistakin aiheista voi löytää tarttumapintaa ulkopuolisen kuuntelijan kanssa. Vähitellen syvältä riipaisevat tai karut elämäntilanteet lähtevät purkautumaan, jostakin pilkahtaa toivoa. Ihmisen mieli tarvitsee aikaa sinnitellä, sopeutua ja toipua. Samalla jokaiseen haasteeseen liittyy orastavan toivon näkökulma: kaikesta voi ja on mahdollisuus selviytyä!

Elämän epävakaudessa ja muutoksissa on usein edettävä ehdoilla, joita itse ei voi hallita. Sisimmän nuhruisella puolella on usein epävarmuutta, häpeää, syyllisyyttä, pelkoa tai kaipausta. Kaipausta siitä, että joku sanoisi välittävänsä. Isojen asioiden edessä koemme avuttomuutta, pienuutta ja heikkoutta. Elämä ei ehkä kuljekaan käsikirjoituksemme mukaan. Joskus arjen varjot, stressi tai vaikeudet estävät näkemästä kauaksi tai suunnittelemasta tulevaa kovin pitkälle. Tulevaisuus voi tuntua kaukaiselta. Elämä kapeutuu.

Suojaa löytyy kolmen tason mallista. Ihmisellä tulisi olla jotain tehtävää, jotain rakastettavaa ja jotain toivottavaa. Oma toipuva puolemme tarvitsee myötätuntoa myös itseltämme: lohdutusta ja kannustusta. Toivon mukaan matkan jakaa toinen, joka kulkee vierellä vaikeimman yli. Tuo ihminen voi löytyä omasta lähipiiristä, tai joskus rinnalle löytyy ammattiauttaja.

Jokainen meistä etsii hyväksyvää katsetta ja pientä ymmärrystä. Sitä kannattaa myös tarjota toiselle, silloin kun siihen on mahdollisuus. Jokainen ihminen voi olla toiselle ihmisen kokoinen. Toinen voi auttaa löytämään merkitystä, mielekkyyttä ja kykyä selviytyä.

Ajattelen, että jokaisen ihmisen kohtaamisessa on läsnä ainakin kaksi tasoa: toinen näkyvä ja toinen näkymätön. Tuo näkymätön on ihmisen kokoista suurempi, kuitenkin läsnä oleva ulottuvuus.

Marja-Liisa Sipi
psyko-,pari-ja perheterapeutti