Kenellä on kulta?

KENELLÄ ON KULTA?

 

Kuulin hiljattain päivitetyn version kultaisesta säännöstä.  Kenellä on kulta, se sanelee säännöt. Valitettavasti uusi versio kaikessa julkeudessaan on järisyttävän tosi kuva ajastamme. Taloudellisen vallan kanssa vastapäätä istuneet eivät ole voineet olla näkemättä yhteiskuntaamme ohjaavan kullan kylmiä ja kovia kasvoja. Joskus lomautukset, irtisanomiset ja etenkin niillä uhkailu näyttävät saavan väkivallan piirteitä. Taloudellinen väkivalta on yksi alistamisen ja vallankäytön muoto.

 

Taloudellista väkivaltaa harjoitetaan valitettavasti myös monessa lähisuhteessa ja perheessä. Joku saattaa estää kumppaniaan hakemasta työtä tai opiskelemasta. Toinen elää puolisonsa siivellä tuhlaten itse omat tienestinsä mihin haluaa vaatien puolisoa maksamaan pakolliset laskut, ostamaan ruuat ja vaipat. Eipä ole harvinaista omien tulojen salaaminen puolisolta ja perheen nöyryyttävä pitäminen köyhyydessä. Yhden juomat saavat maksaa paljonkin, muiden ei. Kenellä on kulta, se alistaa, kontrolloi, kiristää, harhauttaa ja vaatii muilta tarkkoja selvityksiä.

 

Raamatusta tuttu kultainen sääntö ”kaikki, mitä te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille” vie suoraan moraalin ytimeen: empatiaan. Jos puolisoilta löytyy hyvää tahtoa ja kykyä asettua toisen asemaan, perhe voi hyvin vaikka taloudellisesti olisi niukkaakin. Ja toisaalta, jos empatiaa puuttuu, mitkään vuorovaikutustaidot eivät auta ja lukemattomat parisuhdekurssitkin valuvat aivan hukkaan.

 

Joskus pyydän asiakkaitani vaihtamaan tuolia istunnon aikana ja asettumaan konkreettisesti toisen asemaan. En ole vielä tavannut ketään, jolta tämä yleisinhimillinen kyky olisi täysin puuttunut. Toki roolin vaihtaminen on joillekin työlästä, mutta harjoitus tekee mestarin. Empatiaakin voi harjoitella!

 

Jos kysyisin puolisoltasi teidän perheen rahojen käytöstä, mitä hän mahtaisi vastata? Minkä hän kokee hyvänä? Entä millaisia toiveita hän ehkä esittäisi? Jos kysyisit perheenne nuorilta vaikkapa lomabudjetin käyttämisestä, niin mihin he haluaisivat yhteisiä rahoja käyttää? Jo pelkän toisen asemaan asettumisen avulla saatat saada hyviä näkökulmia, mutta kannattaa kuitenkin yhdessä keskustella ja kysellä kunkin perheenjäsenen toiveita.

 

Mitä sinä tahdot, että toiset tekisivät sinulle? Tee vaikka viiden kohdan lista: lämmin kosketus, pikku yllätys, valmis voileipä, niskahieronta, hetki aikaa. Tee siis oma listasi, tuo äskeinen oli minun. Kun olet listasi tehnyt, toteuta niistä yksi toive. Älä itsellesi, vaan omalle kullallesi.

Timo Poikolainen
perheneuvoja