Kesän satoa

Kesän satoa

 

Miten kesä(loma)si meni? Voit olla iloinen, jos kesä täytti odotuksesi ja toiveesi sekä tunnet voimistuneesi ja rentoutuneesi. Olet onnekas, jos sait viettää mieluisaa aikaa perheesi, puolisosi tai ystäviesi kanssa.

Kesä ja loma ovat vuoden kohokohtia, joihin usein lataamme paljon toiveita ja odotuksia niin itsellemme kuin myös puolisolle ja perheelle. Niinpä on tavallista kokea myös pettymystä, jos toiveet eivät toteudukaan. Voi olla, että on tapahtunut jotakin yllättävää kuten sairastumista, minkä vuoksi kesäsuunnitelmia on jouduttu muuttamaan. Tai voi olla, että jokavuotinen toive siitä, että ”tämä kesä olisi erilainen”, on jälleen turhentunut, kun vanhat tavat ja tottumukset ovat osoittaneet pitävänsä vahvasti pintansa. Muutoksen aikaansaaminen ei aina ole helppoa yksin tai kaksin. Joskus kesän kokemukset antavat sysäyksen lähteä selvittämään elämän tai ihmissuhteen solmuja perusteellisemmin.

Yhdistelmä kesä ja päihteet on yksi tavallinen pettymyksen aiheuttaja. Turhan monen kesätunnelma on latistunut oman tai toisen liiallisesta päihteiden käytöstä. Kenellä ”putki on jäänyt päälle”, ei kyse olekaan enää vain kesätunnelman pilalle menosta. Toinen suuri pettymyksen aiheuttaja on epärealistiset odotukset kesältä. Toki meillä on lupa odottaa kesältä hyviä ja mukavia asioita, mutta jos odotamme, että kaikki on elämässämme ihanaa ja harmonista ja meillä on pitkä lista asioita, joita haluamme kesällä toteuttaa, voimme varautua myös siihen, että joudumme jossain kohdin pettymään.

Miten sitten olisi järkevä valmistautua tuleviin kesiin ja lomiin, jotta turhilta pettymyksiltä vältyttäisiin? Ensinnäkin mahdolliset pettymykset tältä kesältä kannattaa puhua ääneen esimerkiksi puolisolleen mieluummin kuin pitää omana tietonaan. Näin toinen tulee tietoiseksi siitä, mikä minua oikeasti on harmittanut ja mitä olisin toivonut. Hyvä on muistaa puhua painottaen omaa kokemusta. Tällöin toisen ei tarvitse kokea, että ”minua tässä vain syytetään”.

Toiseksi, kannattaa puhua hyvissä ajoin ääneen omista odotuksista, joita on tulevaa kesää tai lomaa ajatellen. Yhtä tärkeää on kysyä kumppanilta ja muilta perheen jäseniltä heidän toiveistaan. Yhdessä toiveita kartoittaen on mahdollista miettiä, miten lomastamme tulisi sellainen, että edes jokaisen yksi toive täyttyisi. Kolmanneksi, on hyvä pitää jalat maassa niin, ettei aseta liian suuria odotuksia lomalle. Myös lomalla voi olla huono päivä ja yllätyksiin kannattaa varautua.

Onnistuneen kesä(loma)n resepti ei välttämättä ole kovin monimutkainen. Resepti ei täysin suojele pettymyksiltä, mutta sen avulla tyytyväisyys ja onnellisuus voivat lisääntyä siltä osin, kuin toiveet täyttyvät. Ja onhan mahdollisuus sillekin, että toiveet joskus ylittyvät iloisesti.

Minna Matilainen