Kävelen ostoskeskuksen käytävää ja pysähdyn katselemaan postikortteja lahjatavaraliikkeen ulko-oven viereen. Silmäni osuvat mustavalkoiseen korttiin, jonka kuvapuolelle on kirjoitettu lapsuudestani tutut laulun sanat.

Hämä-hämähäkki kiipes langalle.
Tuli sade rankka, hämähäkin vei.
Aurinko armas kuivas satehen,
hämä-hämähäkki kiipes uudelleen.

Siinä se on sanottuna: ”kiipes uudelleen”. Resilienssi! Loistavaa! Hykertelen mielessäni ja pidän korttia kädessäni kuin aarretta: suomalaisen selviytymiskyvyn kehtolaulu. Resilienssi on psykologian ammattisanastoon kuuluva termi ja sillä tarkoitetaan ihmisen psyykkistä kestävyyttä eli kykyä selvitä järkyttävistä tapahtumista ja vastoinkäymisistä. Avainsanoja resilienssin määrittelemisessä ja mittaamisessa ovat kyky säilyttää vakaus, sopeutuminen, toipuminen ja kehittyminen. Suositeltava suomennos sanalle on selviytymiskykyisyys.

Pohja resilienssille syntyy jo varhain, mutta onneksi sitä voi vahvistaa läpi elämän. Koska suomalaisessa kasvatusperinteessä on niin paljon lasta lannistavia sanontoja – kuten esimerkiksi itku pitkästä ilosta – hämä-hämähäkki tuntuu kerrassaan loistavalta. Laulu vahvistaa lapsen selviytymiskykyisyyttä. Rankkoja sateita ja pettymyksiä tulee, mutta niiden jälkeen paistaa aurinko. Hankaluuksista selvitään ja harmituksen jälkeen voi yrittää uudelleen.

Kävelen kassan kautta takaisin ison ostoskeskuksen käytävälle, laitan kortin povitaskuuni ja jatkan matkaani lapsenlapseni luo. Kolmevuotias pitää minulle jatkokurssin resilienssistä. Hän tekee duploista torneja ja kaataa ne. Tekee uudelleen erilaisia rakennelmia ja sitten rikkoo. Rakentaa ja rikkoo. Samoin hän toimii junaradankin kanssa. Joka kerta rata rakennetaan uudelleen. Näin lapsi oppii. Leikkivä lapsi nostattaa itse duplotalot kaatavat myrskyt ja rakentaa palikoista uusia rakennelmia uudelleen ja uudelleen. Toistojen määrä yhden päivän aikana on valtava. Ja näin hän jatkaa päivästä toiseen sitkeästi ja aina uutta oppien kuin laulun hämä-hämähäkki. Rankan sateen jälkeen hämähäkki jatkaa yhtä kokemusta viisaampana ja entistä vahvempana: ”Jos selvisin tästä, selviän mistä vaan”.

Hämä-hämähäkki kutoo verkkojaan,
pieni lintu lensi siihen katsomaan.
Aurinko laski kauas vuorten taa,
hämä-hämähäkki kutoo verkkojaan.

Timo Poikolainen
perheneuvoja