Miehen ja naisen maailma – odotuksia ja keskustelu

Miehen ja naisen maailma – odotuksia ja keskustelua

”Koti on naisen maailma ja maailma on miehen koti.”
Tämä vanha sanonta näyttää edelleen olevan jossain määrin paikkansapitävä, kun ajattelemme miehen ja naisen kokemusmaailman erilaista kohdentumista.

Meillä lienee vahva taipumus ajatella jossain sielumme sopukoissa, että puolisoni ajattelee ja kokee asioita jossain määrin samoin kuin minä. Ja usein törmäämme ikävän tosiasiaa, että hän todellakin on minusta erillinen persoona, joka ajattelee omia ajatuksiaan ja kokee omia tunteitaan.

Keskinäinen keskustelu on parisuhteen ydinasioita. Toinen tämän veroinen ellei tärkeämpi on läheisyyden ja hellyyden osoittaminen sekä arvostuksen antaminen puolin ja toisin.

Keskustelussa on keskeistä kertoa toiselle omia toiveita, unelmia, pelkoja. Nämä ovat minun asioita, ei toisen. En tiedä toisen toiveista, unelmista enkä peloista ellei hän itse kerro ja että minä olen valmis kuuntelemaan häntä – kiinnostunut hänestä.

Psykoterapeutti ja kouluttaja Sirkku Tukiainen listasi miehen ja naisen erilaisia odotuksia puolisoltaan. Olkoon tämä keskustelun pohjaksi, sillä erilaisuus eri avioliitoissa tässä on hyvin suurta.

Nainen odottaa mieheltään kiintymystä, läheisyyttä ja hellyyttä ja että nainen on miehen silmissä kaunis ja naisellinen – mies puolestaan vaimoltaan seksuaalista täyttymystä.

Nainen odottaa keskustelua tunteista, toiveista, peloista …ym – mies puolestaan vapaa-ajan toveruutta, yhdessäoloa esim pilkillä tms., missä ei niin paljon tarvitse jutella.

Nainen odottaa vilpittömyyttä ja avoimuutta (liittyen edelliseen) – mies puolestaan vaimoltaan viehättävyyttä, niin että voi olla ylpeä puolisostaan.

Nainen odottaa mieheltään taloudellista vastuuta – mies puolestaan vaimoltaan perusvastuuta kodinhoidosta. Tämä on mielenkiintoinen odotus, sillä Suomessa naisten osuus taloudellisesta vastuuta perheessä on aika mittava samoin kuin miehet kantavat paljon vastuuta kotitöistä.

Naiset odottavat miehen antautuvan perheelle – mies odottaa vaimoltaan arvostusta ja ihailua.

Keskinäinen keskustelu arkipäivää syvemmällä tasolla ei ole aina helppoa. Sitä voi kuitenkin oppia. Tärkeää on, että kumpikin saa osakseen kuulluksi tulemisen kokemuksen ja että kummankin sanottavaa arvostetaan. Puolustelut, selittelyt ja vähättelyt vievät motivaation keskustella, kun toinen kertoo omista kokemuksistaan.
Sieluun kätketyt loukkaantumiset, pettymykset ja viha estävät tehokkaasti läheisyyden ja hellyyden osoittamisen sekä keskustelun. Niiden purkaminen on pelottavaa ja samalla hyvin tärkeää ilman syyttelyä ja puolustelua.

Jo yksikin arjen kiireitä syvällisempi keskusteluhetki viikossa tai kahdessa viikossa voi lisätä kummasti keskinäistä ymmärrystä toisesta ja samalla läheisyyttä.

Jouko Vesala