Mies, herää ajoissa!

Mies, herää ajoissa!
– pelastamaan perheesi!

(Kolumni on myös naisille.)

On hienoa, että miehet ovat viime vuosina alkaneet ottaa parisuhdevaikeuksissa yhä useammin yhteyttä perheneuvontaan! Miehillä on ollut hätä perheensä pelastamisen puolesta. Vaimo on uhannut erolla, eropaperit on haettu tai viety jo eteenpäin. Tässä vaiheessa pari tulee perheneuvontaan ja mies sanoo olevansa valmis tekemään kaikkensa perheen pelastamiseksi. On hyvä, että pari tulee hakemaan apua kriisiinsä. Ero on niin iso asia elämässä, että apu on usein tarpeen ja onneksi sitä on myös saatavilla eroprosessin eri vaiheisiin. Samalla nousee kuitenkin myös kysymys, olisiko parisuhteen kriisiin voinut havahtua jo aiemmin, ennen kuin tilanne pääsee liian pitkälle ja yhdessä jatkamisen edellytykset vaikeutuvat oleellisesti?

Se, miksi otsikossa huomioin erityisesti miehet, johtuu vaimojen kertomista kuvauksista. Tosin tässä yhteydessä on todettava, että toisinaan tilanteet ovat parisuhteessa päinvastoin eli otsikko on suunnattu myös osalle naisia! Vaimojen (ja toisinaan siis myös miesten) versioissa kuulen yleensä tuskastumista ja väsymistä siihen, että tilanne perheessä ja parisuhteessa on ollut epätyydyttävä jo pitkän aikaa, jopa useita vuosia! Kyllästyttyään lopulta siihen, että muutosta parempaan ei ole tapahtunut, nainen lähtee viemään suhdetta eron suuntaan, jotta jokin muutos tapahtuisi. Tämä viimeistään herättää miehen, joka nyt havahtuu tosissaan tilanteeseen ja motivoituu toimimaan parisuhteen ja perheen pelastamiseksi.

Toisinaan tämä herääminen auttaa, tilanne saadaan muuttumaan molempia tyydyttäväksi ja perheen yhtenäisyys pelastuu. Usein herääminen tapahtuu kuitenkin liian myöhään perheen koossa pysymistä ajatellen. Tällöin puolison motivaatio on jo ehtinyt hiipua pitkäaikaisen yrittämisen, pettymysten ja loukatuksi tulemisen myötä. Vaimo voi olla ajatuksissaan jo kaukana miehestä ja suunnitella eron jälkeistä elämää. Ero ei tietenkään aina ole huono ratkaisu eikä elämä pääty siihen. Toisinaan ero voi olla kahdesta vaihtoehdosta se tervehdyttävämpi, vaikka helppo se ei koskaan ole varsinkin, jos perheessä on lapsia.

Milloin on oikea aika herätä, että olisi ajoissa?

Jos haluat (ja toivottavasti haluat) hoitaa parisuhdettasi ja tehdä oman osuutesi perheesi hyvinvoinnin puolesta ajoissa, kiinnitä huomiosi tyytyväisyyteen. Jos huomaat itsestäsi tai kumppanistasi, että jompikumpi on tyytymätön elämäntilanteeseen, on aika havahtua ja selvittää mitä asialle voi tehdä. Me ihmiset ilmaisemme tyytymättömyyttämme eri tavoin: Joku nalkuttaa, valittaa ja haastaa riitaa siinä missä toinen vetäytyy, ei puhu tai oireilee käytöksellään muutoin. Esimerkiksi vuorovaikutusongelmat, seksuaalinen haluttomuus ja uskottomuus viestittävät usein siitä, että taustalla on ollut epätyydyttävä parisuhde.

Mitä voin tehdä parisuhteeni ja perheeni hyväksi?

Tarkkaile itsesi ja kumppanisi toiveita ja tarpeita! Yhtä tärkeää kuin on ilmaista omia toiveitaan ja tarpeitaan toiselle selvästi, on tärkeä myös tiedustella kumppanin toiveita ja tarpeita. Mitä minä toivon sinulta / parisuhteeltamme? Mitä sinä toivot minulta / parisuhteeltamme? Mikä tekee minut / sinut onnelliseksi?

Kunnioita toiveita ja tarpeita ottamalla ne huomioon! Pyri mahdollisuuksien mukaan toimimaan niin, että molempien toiveita pystyttäisiin toteuttamaan ja tarpeita täyttämään. Toiveiden ja tarpeiden on kuitenkin oltava sellaisia, että ne eivät loukkaa tai aiheuta kenellekään fyysistä tai psyykkistä vahinkoa tai haittaa.

Älä odota, että muutokset tapahtuisivat itsestään! Jotta muutoksia voisi tapahtua perheessäsi ja parisuhteessasi, ne vaativat myös sinun huomiotasi. Tilanteen huomioon ottaminen johtaa usein oman käyttäytymisen tarkistamiseen ja muuttamiseen itseä ja kumppania kuunnellen. Jokainen meistä voi muuttaa vain itseään…

Muista: Myönteiset muutokset ovat elämässä mahdollisia! Joskus on hyvä hakea muutokselleen pontta ja tukea ulkopuoliselta auttajalta. Ajoissa asioihin herääminen auttaa parhaiten pelastamaan perheesi!

 
Perheneuvoja Minna Matilainen