Moottorin sivuäänet

Moottorin sivuäänet

Tasainen moottorin käyntiääni luo turvallisuutta. Moottori toimii ja kone tekee tehtävänsä.

Kun käyntiääneen tulee sivuääniä tai moottori ”pätkii” tai ”kilkattaa”, huolestumme. Toimiiko kone niin kauan, että pääsemme perille kotiin tai satamaan? Onko kyseessä vaikeakin vika – osaanko itse korjata vai tarvitsenko huoltomiestä? Kestääkö tämä moottori vielä vai onko jo vaihdon aika? Onko kyseessä vain tuttu moottorin ominaisvika, joka tarvitsee tietyn tutun huoltotoimenpiteen?

Parisuhde ei ole kone eikä moottori. Silti jokaisessa parisuhteessa väistämättä tulee erilaisia ”kilkatuksia” ja sivuääniä, jotka huolestuttavat. Esim. saatamme toistuvasti puhua toistemme ohi: toinen puhuu tunteista ja toinen vastaa järkeilyllä; toisen paha olo tai tunteenpurkaus herättää toisessa syyllisyyttä ja ahdistusta; riidat jäävät toistuvasti selvittämättä. Usein jää tuntu, että minua ei kuultu, minun mielipiteeni, tunteeni, näkemykseni mollattiin. Tuntuu, etten tiedä, mitä puolisolleni oikein kuuluu? Parisuhde on vuosien saatossa urautunut. Pikkuhiljaa puolisot etääntyvät toisistaan. Jotkut ”kilkatukset ja nalkutukset” saatetaan jopa mieltää osaksi moottorin normaalia käyntiääntä. Motivaatio yhdessäelämiseen on hiljalleen haihtumassa.

Parisuhde ei ole vain ”kohtalon” käsissä. Meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa tekemisillämme ja sanomisillamme omaan parisuhteeseemme, sen laatuun ja toimivuuteen. Kukaan ei pysty parisuhteen jatkuvaan huoltamiseen yksin, vaan siihen tarvitaan molemmat puolisot.

Mitä varhemmin parisuhteen vahingollisiin sivuääniin puututaan ja suhdetta aletaan ”huoltaa”, sen pitempää parisuhde toimii ja antaa tyydytystä molemmille. Joskus auttaa halaus ja toisen huomioiminen, joskus yhteinen keskustelu ja tunteiden jakaminen ehkä loma kahden kesken. Joskus asiasta on hyvä keskustella luotettavien tuttujen kanssa. Joskus kannattaa tulla puolueettoman perheneuvojan juttusille. Yhtä kaikki asialle on syytä tehdä jotain mielummin heti kuin myöhemmin. Mitä kauemmin sivuäänet moottorissa jatkuvat, sitä suurempi ja hankalampi remontti on odotettavissa.

Ajanmyötä parisuhteen kiemurat saattavat mennä sellaiseen umpisolmuun, että niiden avautumiseen ei enää uskota. Silti vaikeatkin solmut on avattavissa, jos molemmat puolisot niin haluavat. Tämä vaatii paljon aikaa ja työtä. Eroaminen ei ole aina paras ratkaisu. Selvittämättömät ongelmat siirtyvät usein uuteen suhteeseen ja ilmenevät, kun arki alkaa.

Toimiva parisuhde ei missään nimessä merkitse riidattomuutta tai ongelmattomuutta tai vaikeista asioista vaikenemista. Tärkeintä on, että merkittävimmät ristiriidat kyetään puhumaan ja selvittämään vaikka ulkopuolisen tuen turvin. Ongelmanratkaisu on osa parisuhteen jokapäiväistä arkielämää. Ristiriitoja ei pidä pelätä.
Ongelmaratkaisutaidot ovat kaikkien opittavissa kuten kertotaulu tai moottorin öljynvaihto. Kriisi parisuhteessa saattaa olla merkki, että nelos-kertotaulun osaaminen ei enää riitä. Täytyy opetella kuutosen ja seitsemän kertotaulut.

Parisuhteen hoitamisen voi aloittaa eräällä hyvällä kotikonstilla: kerro puolisollesi päivittäin keskellä erilaisia arjen kiemuroita, mistä iloitset hänessä ja mitä hänen arjen tekemisistään tänään arvostat. Myöteisten asioiden sanominen ääneen puolisolle on yhtä tärkeää rakkaussuhteelle kuin hyvä voitelu moottorille.

Jouko Vesala, perheneuvoja