Noidankehä poikki

Noidankehä poikki

Maaliskuun 7. päivänä 1949, eli 55 vuotta sitten kokoontui  Lahdessa seurakunnan kutsumana noin 60 henkilöä avioliittoneuvontaa koskevaan neuvottelutilaisuuteen. Pastori Matti Joensuu sanoi mm.: ”Avioliitto on kokonaisuus, jossa monet asiat kohtaavat toisensa. Suurimmalla osalla ihmisiä avioliitot ovat vaikeita. Vika on usein meidän väärissä asenteissamme. Asiat ovat usein ”noidankehässä”. Auttaaksemme meidän on saatava ”noidankehä” poikki. Aloittaessa ei saa olla mitään vaatimuksia. Noidankehä voidaan saada myönteiseksi”. Näin Joensuu kokouspöytäkirjan mukaan ja toiminta käynnistettiin.

Kun ajattelen parisuhteen parantamista, niin lähden kuitenkin ympäristön tilanteesta. Joku on kuvannut työelämän ja yhteiskuntaelämän tilaa maanis-depressiiviseksi. Toisaalta on yhä vaativampi työelämä, muutoksia tulee nopeutuvaan tahtiin. Tavallinen työaika ei tahdo riittää.  Toisaalta on depressiivinen puoli, masennus, uupumus, työttömyys, sairaudet. Jollain tavalla tahtia tulisi hiljentää. Muutama vuosi sitten Ruotsissa julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin mm. vapaa-ajan harrastuksia. Kaikkein eniten terveyttä edisti käynti museossa. On terveellistä katsoa myös taakse päin. Perheneuvonnassa käytetty sukupuun piirtäminen ja tutkiminen ovat antaneet tietämystä omaan elämään ja käyttäytymiseen.

Toinen noidankehä voi olla esimerkiksi puheessa ja puhumattomuudessa. Keskustelun alue ja sanavarastot supistuvat, riidat ja kielteiset arviot voivat tulla tavaksi. Puhuminen on taito, jota voi harjoittaa siinä, kuin muitakin taitoja. Tärkeätä on pysähtyä asenteisiin ja ajatustottumuksiin, voisiko olla uusia näkökulmia ja uusia puheenaiheita.

Myönteinen noidankehä voi muodostua näiltä pohjilta, kun tietoisesti varataan aikaa suhteen hoitamiseksi ja vahvistamiseksi. Mitkä asiat ilahduttavat meitä? Mistä voimme antaa myönteistä palautetta? Mitä hyvää menneestä on syytä muistella ja pitää mielessä? Mitä hyvää on tulossa? Millä tavoin täydennämme toisiamme? Millä tavoin meillä on yhteistä hyvää?

Harto Maunuksela