Päivän neljä tärkeää hetkeä

Päivän 4 tärkeää hetkeä

Jos haluat vaikuttaa ilmapiiriin, joka vallitsee sinun ja puolisosi välillä, kiinnitä huomiota päivän neljään tärkeään kohtaamisen hetkeen. Nämä hetket ovat: aamuherääminen, töihin lähtö, töistä paluu ja nukkumaan meno.

Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, näiden neljän hetken on havaittu vaikuttavan paljon siihen, millaiseksi kokonaisilmapiiri parisuhteessa koetaan. Eikä toisaalta vain parisuhteessa, myös lapsille on merkityksellistä, miten heidät päivän tärkeissä hetkissä kohdataan ja miten heihin suhtaudutaan.

Näiden ohikiitävien, pienten, muutaman sekunnin kestävillä kohtaamisilla pystymme viestittämään toiselle yllättävän paljon. Arvostanko tuota toista tai arvostaako hän minua, välitänkö, olenko kiinnostunut vai onko toinen minulle yhdentekevä tai itsestäänselvyys, millä mielellä toiseen suhtaudun? Vai, mitä mieltä itse olet? Kun kohtaatte puolisosi kanssa aamulla ensimmäisen kerran, onko sillä merkitystä sinulle antaako toinen sinulle hellän aamusuukon, toivottaa ”huomenet” ja katsoo silmiin? Vai onko hän niin syventynyt aamulehteen, ettei edes huomaa tuloasi keittiöön, saati että sanoisi sinulle jotakin? Tai kun palaatte töistä kotiin, huomioitteko toisianne ja jos huomioitte, ovatko ensimmäiset sanat kiukkuista harmistumisten purkamista vai ystävällistä toisen tervehtimistä?

Työpaikoilla ja kodin ulkopuolella useimmat meistä muistavat hyvät käytöstavat, mutta miten ne niin helposti unohtuvat kotona, jossa kuitenkin elävät yleensä ne meidän elämämme tärkeimmät ihmiset?

Pienillä liikkeillä on joskus suuri vaikutus. Jos valtamerilaiva muuttaa kurssiaan piirunkin verran, on sen määränpää ja satama aivan toinen kuin alun perin. Usein kodin ilmapiirikin voi muuttua jo hyvin pienillä liikahduksilla ja muutoksilla. Välttämättä ei aina tarvita muuta kuin, että alan vähän selkeämmin osoittamaan toiselle sen, mitä toinen minulle merkitsee; pienillä katseilla, hellillä kosketuksilla, ystävällisillä sanoilla… jotka viestittävät: sinä olet minulle tärkeä.

Minna Matilainen