Perheen aika

Markku Envall: Perheen aika (Kirjapaja 2005)

Kirjallisuudentutkija  Envall kirjoittaa henkilökohtaisesti ja myös teoreettisesti ja filosofisesti pohdiskellen perheellistymisen ja lasten syntymisen  vaikutuksia elämään. Hän  käsittelee mm. tasa-arvoa, isänäolemista ja kotitöitä selkeän konkreettisesti ja ehdottoman omaperäisesti ja kiinnostavasti. Perheen arvostus on painavasti mukana kaikissa pohdinnoissa.
Minua riemastutti vahva positiivinen maskuliinisuus, joka tuli esille Envallin tavassa kertoa arkisista toimista, pulmista ja ratkaisuista lasten kanssa. Kaupassakäynnit, kotityöt,  lasten kiukuttelut tai väsymiset kesken kävelymatkan käsitellään omien kokemusten ja esimerkkien avulla.  Tosi hauska on esimerkiksi luku, jonka nimi on ”Ritarillinen mies siivoaa”! Suosittelen jokaiselle luettavaksi, mikä on Envallin -4 lapsen isän – salainen menetelmä, jonka hän on vuosien mittaan kehitellyt ja jonka hän tarkkaan kuvaa neljällä sivulla.   
Kirjassa on 186 sivua ja aiheet ovat tärkeitä. Kirja on myös helppolukuinen ja aina ajankohtainen. Olen varma. että se herättää lukijassa myös omakohtaisia pohdintoja ja mielenkiintoisia keskusteluja.
Leena Hakala-Reijomaa