Hassu sanonta, vaikka lienee ihan tuttu monille meistä. Itse muistelen saaneeni tuon vastauksen vanhemmiltani tai isommilta sisaruksilta, kun kuopuksena yritin kysellä perusteluita saamilleni kielloille.

Tänään tuo vastaus / sanonta voisi viedä minut pohtimaan esimerkiksi vahvemman vallankäyttöä. Mutta päätinkin yrittää pohtia – ehkäpä luvattoman kepeästi – riippumista riippuvuutena ja riippumista roikkumisena. Tässä sivuutan täysin monia perheitä ja sukuja piinaavat päihde- tai rahapeliriippuvuudet.

Ensin siis riippumisesta riippuvuutena. Taitaisi olla helppo ajatella, että riippuvuus on vain joidenkin ongelma. Uskallanpa väittää, että vakavakin riippuvuus voi vaania kenen tahansa nurkan takana, jos elämän olosuhteet yllättävät. Siksi onkin hyvä tiedostaa riippuvuus ilmiönä. Itse oivalsin jotain riippuvuudesta joskus 90-luvun loppupuolella, kun opettelin tietokoneella tetris-peliä. Tuossa pelissähän eriväriset ja -muotoiset palikat piti vauhdissa kääntää oikeassa asennossa sopivaan koloon. Muistan kun tuli moka, teki mieli heti kokeilla uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Joku toinen on kertonut oivaltaneensa jotain riippuvuusilmiöstä syödessään suklaata. Ensin oli tarkoitus syödä levystä vain yksi pala, tulikin otettua toinen ja lopuksi kuin huomaamatta suklaan folio rapisi tyhjyyttä.

Toiseksi riippumisesta roikkumisena. Kun riiputaan, tarvitaan joku, josta roikkua. Moni meistä muistanee ne hetket, jolloin lapsi ekoina päiväkotiaamuina roikkui jalassa ja itkien pyysi:”Älä jätä minua”. Ulkona olemme saattaneet nähdä taluttajan suorastaan roikkuvan kovaa vauhtia kiitävän koiransa perässä. Rakkaussuhde voi vuosien myötä muuttua rajoittavaksi riippuvuussuhteeksi. Parisuhteessa tarvitaan tiimihengen lisäksi myös molempien itsenäistyminen, jossa tärkeää on uskollisuus, luottamus, kunnioitus ja rakkaus. Epäterveessä riippuvuussuhteessa on yleensä paha olla sekä riippujalla että myös hänellä, josta / jossa roikutaan. Mm tällaisten parisuhdekysymysten parissa täällä Lahdessakin on tehty pariterapiaa 70 vuoden ajan päijät-hämäläisten parien ja perheiden hyväksi. Kirkon verovaroilla.

Eija Tolonen
Perheneuvoja, pari- ja seksuaaliterapeutti

Ps. surullisinta on jäädään riippumaan suhteeseen, jossa ei ole enää turvallista olla