Toisenlaisen lahjan ilo

Toisenlaisen lahjan ilo

 

Olin äskettäin 2- ja 4-vuotissynttäreillä. Kaksivuotias ei itse osaa odottaa lahjoja. Hän odottaa rakkaita ja tärkeitä vieraita kun heistä on puhuttu ja valmisteluja juhlaa varten tehty. Kun hän sai ensimmäisen paketin, hän kokeili sen kiharrettua pakettinauhaa päähänsä ja hetkeksi unohti koko avaamisen. Vanhemmat auttoivat paketin auki ja lapsi siirtyi leikkimään. Hän ei  osannut ajatella että hänelle on monta pakettia. Toki hän sitten  kiinnostui saamisistaan ja tutki niitä vieraittensa kanssa. Vanhemmat ilahtuivat erikoisesti vaatelahjoista. Kaikkein toiminnallisin ja mielestäni hauskin lahja oli kummitädin tekemä lorupussi, johon sai työntää kätensä  ja poimia oman kauniille pahville tekstatun runon. Lorupussista tulikin mukava ohjelmanumero pienille ja isoille vieraille.  Kaunis pussi jäi lapsen omaan naulakkoon odottamaan seuraavaa sopivaa hetkeä..

 

Nelivuotias osaa jo odottaa lahjoja, koska hän muistaa omat edelliset synttärinsä ja koska hän on ollut jo monilla vastaavilla kutsuilla. . Paketteja kertyy yli 10  koska kaikki haluavat ilahduttaa ja onnitella: mummit, kummit, lapsikaverit. Nelivuotiaan lastenhuone on jo ennestään täynnä mukavaa tavaraa. Juhlapäivän iltana siellä ja eteisessä ja vähän joka paikassa on uusien lelujen lisäksi papereita, naruja ja laatikoita. Ihanin lahja oli kuitenkin vaatepuussa illalla: se oli aamulla saatu prinsessamekko, jonka äiti oli ommellut vanhoista verhoista. Se oli koko päivän ollut päällä ja odotti uusia leikkejä!

 

Hukutammeko me lapset tavaroihin? Mihin kaikki mahtuu? Totutammeko heidät pienestä pitäen saamaan paljon lahjoja? Joulu on tulossa. Postissa jokaiseen kotiin on tullut monia värikkäitä mainoksia ja lahjaluetteloita joiden mukaan ”leluja täynnä olevissa myymälöissä tulet todelliselle joulumielelle” .Jossain mainoksessa on  irti leikattava toivelista, jossa on 19 riviä! Toivomukset voi tietysti lähettää myös ”sähköisesti kaikille sukulaisillesi ja ystävillesi yhdellä kertaa”.

 

Lahjat, antamisen ilo ja kekseliäisyys kuuluvat jouluun. Lapset tarvitsevat pakettinsa mutta me voimme miettiä kuinka monta. Entä aikuiset? ”Tuskailetko mitä antaa lahjaksi hänelle jolla on jo kaikkea? Entä jos antaisit Toisenlaisen lahjan? Lahjan, jolla saat aikaan hyvää.” Kirkon ulkomaanavulla on tänäkin vuonna hauskoja ja käytännöllisiä lahjaideoita. Voit antaa mm. Afrikkaan vuohen (30 euroa), polkupyörän (90 euroa), puuntaimia (15 euroa) tai tukea tyttöjen koulutusta sponsoroimalla koulupuvun (5 euroa!). Saat lahjastasi kortin, jonka annat läheisellesi (www.kua.fi puh.09-1802583). Oma Missiokauppamme on myös  hyvin varustautunut jouluun. Näillä lahjoilla annamme kaksinkertaisen ilon.

Hyvää jouluun valmistautumisen aikaa kaikille!

                                                                                          

Leena Hakala-Reijomaa, perheneuvoja