Tulla kuulluksi = kokea rakkautta

Tulla kuulluksi = kokea rakkautta

ERÄS ARKI-TILANNE : Timo ja Tiina

Vaimo, Tiina on jäänyt kotiin äitiyslomalle tai hoitovapaalle ja aviomies Timo käy töissä.

Tiinalla on ollut pitkä päivä vauvan kanssa. Vauva on ollut hiukan ”kränäinen”, eikä Tiina ole ehtinyt tehdä kaikkia kotitöitä, mitä oli aiemmin suunnitellut. Sekin harmittaa.  Tiinalla on ollut tarve kertoa jollekin omista päivän tunnelmistaan. Timokin on töissä, joten nyt Tiinan tunnelmien kertominen ei onnistu.

Tiina jaksaakin sen takia, että odottaa innokkaasti Timon paluuta töistä. Tiina katsoo kelloon yhtenään. Aika se tuntuu matelevan hyvin hitaasti. ”Vielä tunti ja mies jo vihdoinkin saapuu  —  sais jo tulla.” , odotus pitää Tiinan hengissä. Varsinkin viimeinen puolituntinen on Tiinalle yhtä piinaa.
”Nyt kellon on jo puoli viisi, miksei mies jo tule? Ei ole soittanutkaan. Mihin hän on oikein mennyt?” , Tiina pyörittelee mielessään, ”Mikä Timoa oikein viivyttelee?” Tiina odottaa Timoa, sillä Tiinalle on kertynyt päivän mittaan paljon erilaisia tapahtumia ja tunteita, jotka hän haluaa kertoa Timolle.

Timolla on ollut raskas ja kiireinen työpäivä. Vielä aivan kotiinlähdön kynnyksellä on tullut vaikea ongelma esiin, joka vaati välitöntä ratkaisua.
Vihdoin Timo pääsee lähtemään kotiin. Matkalla Timo muistaa, että tänään pitäisi tulla insinöörin ”aku ankka” Tekniikan Maailma. Sen kanssa pääsee vihdoin sohvalle rentoutumaan. Lisäksi illalla tulee vielä Uefa-cupin matsi. Levollinen ilta tiedossa rankan työpäivän jälkeen. Näine odotuksineen Timo avaa kotiovensa.

Timo astuu sisälle kotiinsa ja Tiina kysyy, ”Miten päiväsi meni kulta?”  Timo ei ehdi kunnolla vastatakaan, kun Tiina jo alkaa kertoa oman päivänsä tapahtumista ja niihin liittyvistä tunteista ja harmistaan. Poissaolevana Timo vastailee: ” Joo, joo  —  hmm…”. Timon ajatukset ja mieli ovat jossain muualla.

Tiina huomaa Timon poissaolevuuden ja välinpitämättömyyden Tiinan asioihin. Tiina kokee tulevansa hylätyksi ja ohitetuksi. Hänen asiansa eivät Timoa kiinnosta. Siis Timo ei ole kiinnostunut vaimostaan. Tämä lisää Tiinan harmia ja suuttumusta. Vaivoin Tiina saa pidäteltyä harmiaan, ennen kuin se jostain pienestä asiasta purkautuu ulos kaikki harmin ja suuttumuksen tunteet.

Timo on ihmeissään Tiinan harmista ja tunnereaktiosta. Timo ei nyt jaksaisi kuunnella vaimonsa valituksia, sillä töissä oli ihan tarpeeksi rankkaa, eikä Timo ole vieläkään toipunut töistä. Timo yrittää kertoa myöhästymisensä syyn, mutta Tiinaa se ei tyydytä, vaan selittelyt lisäävät Tiinan hylkäämistunnettaan. Timo pakenee hiljaa tekniikan maailmaansa etsimään rauhaa ja omaa olemistaan. Tekniikan maailman laitteet eivät nalkuta.

Tiina kokee Timo hiljaisuuden vihan ilmauksena ja hylkäämisenä.
Timo kokee, että hän on koko pitkän päivän raatanut perheensä edestä ja saa kotona vain nalkutusta palkakseen.

Molemmat kokevansa tulleensa väärin ja epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi. He kokevat loukkaantumista ja ettei heitä ymmärretä. Myöhäisillalta on turha odottaa hellää rakasteluhetkeä.


Mitä tapahtui ?

Toistuva tunnekokemus hylkäämisestä tai väärin ymmärretyksi tulemisesta jättää jälkensä. Se alkaa pikku hiljaa vaikuttaa asenteisiin ja odotuksiin toista kohtaan. ”Toinen ei rakasta minua” tai ” Hän ei ymmärrä minua” , ajatukset alkavat muokata asenteitamme. Viihtyvyys toisen seurassa alkaa vähentyä.

Kun tietyissä tilanteessa pariskunta toistuvasti huomaa joutuvansa riitaan tai hylkäämiskokemukseen, on syytä kysyä, mitä tässä tapahtuu: 

  • mitkä ovat odotukseni tässä tilanteessa toista kohtaan ?
  • mistä toinen tietää odotukseni/toiveeni tässä tilanteessa ?
  • milloin olen sanallisesti kertonut odotuksistani ? (= mitä toivon ?)
  • milloin olen kuunnellut /kysynyt puolisoni odotuksista tässä tilanteessa ? ( = mitä puoliso toivoo ja odottaa ?)
  • millaisia ratkaisuyrityksiä olemme etsineet ja toteuttaneet, jossa edes jonkin verran molempien toiveet/ odotukset tulevat otetuksi huomioon ?
  • miltä erilaiset ratkaisuyritykset ovat tuntuneet ?

Tärkeää on olla tietoinen omista ja toisen odotuksista. Edelliset kysymykset sopivat hyvin myös lomien ja juhlien valmisteluun.

Edellä olevaan esimerkkiin voisi ratkaisu olla vaikka seuraavanlainen:

Timo tullessaan kotiin saa puolen tunnin ”oman hetken”. Näin sielukin ehtii töistä kotiin ja pääsee sisälle kodin tunnelmaan.  Jossain vaiheessa iltaa Timo laittaa Tekniikan maailman syrjään ja sulkee television ja kääntyy Tiina puoleen ja silmiin katsoen kysyy: ”Hei kulta, miten voit ? Millainen oli päiväsi ?”

Tiina kertoo päivänsä ilot ja harmit. Vaikka Tiina harmit olisivatkin johtuneet Timosta, niin Tiinalle riittää se, että Timo kuuntelee Tiinaa ja toteaa: ”Sinulla on ollut kiva päivä.” tai ”Sinulla on ollut tosi rankka päivä.”  Samalla voi ottaa toisen syliin tai muuten kosketuksella ilmaista toiselle myötätuntoa.

Mikä on tärkeää rakastamisessa ?

Yleisesti ottaen naiselle on erittäin tärkeää, että hän voi usein jakaa omia tunteitaan toiselle, tulla kuulluksi. Tunteittensa päivittäinen jakaminen on naisen tapa osoittaa välittämistä ja kokea rakkautta.

Naisen tunteita miehen ei tarvitse yrittää ratkaista, ei selittää pois, ei järkeistää, ei lakaista maton alle, ei vähätellä, ei laittaa vitsiksi ….. ei mitään muutakaan. Riittää kun vain aktiivisesti kuuntelee ja toteaa, että sinulla on ollut kiva tai rankka päivä sekä ottaa toisen syliin. Kuunteleminen on yksi keskeinen osa naisen rakastamista.

Miehen tapa osoittaa rakkautta on usein tehdä suorituksia yhteisen hyvän (=perheen) eteen. Siksi miehelle on tärkeää, että nainen tunnistaa miehen suoritukset ja aikaansaannokset sekä antaa niistä selkeää sanallista tunnustusta jopa ihailua. Tämä on yksi keskeinen osa miehen rakastamista.

Rakastaminen on näkemistä, kuulemista ja vastaamista.

Perheet ovat hyvin erilaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa. Mitään yksiselitteistä ratkaisua ei voida antaa. Jokainen perhe löytää omat käytännön ratkaisunsa. 
Tärkeää on kuitenkin, että molemmat kokevat tulevansa kuulluksi ja nähdyksi ja otetuksi huomioon arjen tuiskeessa.

Jokaiselle ihmiselle on äärettömän tärkeää tulla kuulluksi ja nähdyksi. Tätä on rakastaminen. Jos en tule kuulluksi, muutun pian näkymättömäksi ja tuntemattomaksi.

Rakastaminen arjessa on näkemistä, kuulemista ja vastaamista!!

Jouko Vesala